Därför ska du planera för familjens bilkostnader

Utgifterna för en barnfamilj har ökat drastiskt den senaste tiden. Drivmedel, mat och el är något som har skjutit i höjden prismässigt. Det kan som barnfamilj vara utmanande att ha råd med allt som familjen behöver. Att planera ekonomin är därför a och o för att få pengarna att räcka.

Allt från nya kläder till bildäck och service ska en barnfamilj ha råd att betala. För att klara alla kostnader är det fördelaktigt att leta efter prisvärda alternativ när vissa inköp ska göras. Billiga vinterdäck kan du exempelvis köpa online. Fördelen med att beställa däck på nätet är att du har ett stort utbud att välja mellan. Det finns både dubbdäck och dubbfria däck. Du kan även få bra råd online kring vilka däck som du ska välja för att kunna köra säkert på vinterväglag om du känner dig det minsta osäker, att välja rätt typ är inte helt enkelt.

Gör en månadsbudget med alla bilkostnader

Genom en budget kan du få kontroll över familjens ekonomi. Det är även möjligt att få pengarna att räcka längre med en budget. I budgeten ska du ta med alla kostnader kring bilen. Det är inte alla som tänker på att bildäck behöver köpas regelbundet och om kostnaden inte finns med i budgeten kan det svida rejält. För att inte drabbas ekonomiskt av sådana inköp krävs det planering. Ett tips är att skriva ner alla saker som behöver införskaffas till bilen för att sedan beräkna kostnaderna. Fundera även på när inköpen ska göras. Försök att i största möjligaste mån att sprida ut inköpen. Köp därför vinterdäcken redan på hösten. Sedan avsätter du en viss summa varje månad för att kunna täcka bilkostnaderna. Ju mer framförhållning du har desto mindre kommer inköpen att påverka ekonomin. Andra kostnader kring en bil är försäkring, service, drivmedel, biltvätt, besiktning. Saker som du behöver köpa till en bil är bogserlina, spolarvätska, startkablar, första hjälpen-kit, ficklampa och en spade.

Lag på vinterdäck

Mellan 1 december och 31 mars är du tvungen att ha vinterdäck. Det är lag på att vinterdäck ska användas på vinterväglag. Du kan sätta på dina vinterdäck redan från 1 oktober. Tänk på att vara ute i god tid med både inköp av vinterdäck och däckbytet för att alltid kunna köra säkert. När mönsterdjupet är mindre än tre millimeter måste du byta vinterdäck. Personbilar måste enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.

Kör säkert med barn i bilen

När du har barn är det extra viktigt att bilen känns säker och trygg. Barn behöver mer skydd än vad vuxna behöver när de färdas i en bil. Ju mindre barnet är desto mer skydd behövs. Välj därför alltid en bilbarnstol som passar barnen. Innan du kör iväg med barn i bilen är det viktigt att du kontrollerar att barnet sitter säkert. Tips för en säker bilkörning:

  • Bildäck som har bra grepp.
  • Det bästa däcken ska sitta bak på bilen.
  • Justera däcktrycket.
  • Anpassa körningen efter väglaget.
  • Lär dig rätt bromsteknik på vinterväglag.