Bli rökfri som förälder

Har du precis fått barn, eller har du kanske varit förälder ett tag? Hur det än ligger till är det hög tid att bli rökfri nu om du är rökare. Även om du inte röker i närheten av dina barn påverkar fortfarande beteendet dem negativt.

Kvinna som slutar att röka och bryter av en cigarettDet kan vara otroligt svårt att sluta röka, trots att du verkligen vill det för dina barns skull. Då är det tur att det finns hjälpmedel som kan vara till nytta när du vill trappa ned. Många upplever att e-cigarett har hjälpt dem sluta röka. Kanske är det något för dig med?

Därför ska du inte röka när du har barn

Det är naturligtvis aldrig bra att röka, men kanske är det extra viktigt att inte göra när du har barn. Du riskerar nämligen att utsätta dina barn för passiv rökning, något som inte alls är bra för hälsan. Dessutom riskerar du att förkorta ditt eget liv om du röker. Visste du att nästan en tredjedel av patienter med kol har varit dagliga rökare?

”Bland kol-patienterna är över 30 procent fortfarande dagligrökare, säger Ann Ekberg-Jansson.”

Många barn tycker dessutom att det är otrevligt med röklukt och vill ha ett förbud mot rökning för att slippa den. Se därför till att inte utsätta ditt barn för det.

Skapa inte dåliga vanor

Barn som har föräldrar som röker riskerar också att ta efter vanan. Idag är det vanligt att barn och unga både snusar och röker. Om du vill slippa bilda sådana vanemönster hos dina egna barn kan det med andra ord vara klokt att fimpa redan nu. Prova att sakta trappa ned och byta ut cigaretterna mot e-cigaretter istället. Du kommer då snart att vara rökfri och må mycket bättre.