Därför bör du allergitesta ditt barn

Nyser ditt barn mycket på våren? Har du märkt att din lilla tjejs ögon är röda eller att Lill killen verkar lite tröttare än normalt? Får knoddarna ofta ont i magen efter maten? Då kan det bero på någon form av allergi, och därför är det viktigt att ta reda på orsakerna med en gång.

Idag finns det behandling mot pollenallergi som kan hjälpa både barn och vuxna. Det är alltid bra att konsultera en läkare först, men det finns också receptfria läkemedel som till exempel nässprayer och antihistamin-tabletter. Var alltid noga med att följa instruktionerna – ett vanligt misstag är att sluta behandlingen för tidigt, vilket kan innebära att symptomen återvänder snabbt.

Håll koll på allergierna

Det finns många olika sorters allergier och de kan påverka kroppen på ganska radikalt olika sätt. Vissa ger mildare symptom som exempelvis nästäppa eller lättare klåda, medan andra ger andningssvårigheter och svåra utslag. Till de vanligaste allergierna bland barn hör:

  • Matallergi – ofta mot mjölkprodukter eller nötter. Kan ge svåra symptom som mag- och tarmbesvär, utslag och andningsproblem.
  • Pollenallergi – utbryter framför allt på sena våren och under sommaren beroende på vad exakt allergin triggas av. Vanliga symptom är rinnande ögon och näsa.
  • Pälsdjursallergi – ger ofta nysningar, rinnande ögon och näsa samt klåda. Kan även leda till astma.
    För att vara på den säkra sidan är det alltid klokt att låta allergitesta barnen på ett tidigt stadium. Det gör det lättare att veta vad du kan undvika och vad som är okej, både när det kommer till hemmet och skolan. Det är viktigt att alla i familjen samt skolpersonal är medvetna om allergin, och att de vet hur den kan behandlas om barnet skulle få förvärrande symptom.

Det kan du göra själv

Vissa allergier förbättras eller till och med försvinner med åldern, men många förblir livet ut. Genom att testa ditt barn vet du exakt vad som gäller. Det låter dig läsa på ordentligt om allergin, att konsultera experter och att skydda barnet från de allergener som besvärar. Vanliga åtgärder som du kan vidta när du har alla fakta i handen är att läsa noga på innehållsförteckningarna på matvaror och rengöringsprodukter. Vid matallergi bör du även undvika kontamination från andra källor, till exempel om du har bakat med nötter är det viktigt att alla ytor och skålar som du har använt är noggrant rengjorda innan de används igen.

Om ditt barn har pollenallergi kan du också göra många saker för att det ska slippa utsättas i onödan. Du kan till exempel byta kläder och gärna duscha håret när barnet varit ute, inte vädra på dagarna och inte hänga ut nytvättade lakan och kläder. Pollen fastnar lätt på vad som helst, och målet är att undvika exponering så mycket som möjligt. Renlighet är därför A och O eftersom pollen kan ligga kvar i dammiga vrår eller på bokhyllor som inte blivit torkade på länge, och det är bra att skaffa en ordentlig dammsugare. Tänk också på att det finns yttre faktorer som kan förvärra symptomen, exempelvis tobaksrök och starka parfymer.